Onroerend Erfgoedprijs 2021 voor Interbellumwoning met Lootens ramen

interbellumwoning roeselare

Afgelopen vrijdag kende Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed de Onroerenderfgoedprijs 2021 toe aan de bewoners van de interbellumwoning ontworpen door architect Joseph De Bruycker. Deze erfgoedparel in Roeselare wint ook de publieksprijs met 2002 van de 5112 stemmen.

"De bel-etage driegevelwoning uit 1932 is een totaalkunstwerk naar ontwerp van de Vlaamse architect Joseph De Bruycker. Sinds 2001 beschermt de Vlaamse overheid omwille van de artistieke, architectuurhistorische en socio-culturele waarde. Originele details, zoals een van de eerste cubexkeukens, maken er een indrukwekkende tijdscapsule van. De restauratie is voor de bewoners een levenswerk van inmiddels 20 jaar. Met de uitgevoerde werken hebben ze hun woning opnieuw opgewaardeerd tot een voorbeeld van de interbellumarchitectuur; klaar voor een nieuw hoofdstuk."

interbellum woning roeselare

"De eigenaars kochten deze woning met problemen zoals waterinsijpeling, gebrekkige isolatie en verouderd (niet-origineel) aluminium schrijnwerk. Voor de restauratie hebben zij de juiste mensen onder de arm genomen, en stap voor stap verder gewerkt aan hun droom. Ze kozen steevast voor behoud en restauratie, ook al was vervanging soms gemakkelijker of goedkoper. Originele details zijn zoveel mogelijk behouden en opnieuw zichtbaar gemaakt. Aanpassingen naar comfort toe zijn goed uitgevoerd. De werken hebben het pand opgewaardeerd. De integriteit ervan is opnieuw zichtbaar gemaakt. (Bron: onroerenderfgoedprijs.be)

“We zijn de familie Priem - Jansoone en architect Marc Plancke dankbaar dat we de kans kregen om mee te werken aan de renovatie van deze indrukwekkende erfgoedparel. Ons team van vakexperten verving het aluminium buitenschrijnwerk door donkere stalen (kip)ramen die de originele ramen zo sterk mogelijk benaderen en perfect aansluiten op de authentieke interbellumstijl”, zegt Jan Lootens.

 

“Correlatie of toeval?", vraagt Jan zich lachend af, "deze Onroerenderfgoedprijs is niet de eerste die toegekend wordt aan beschermd erfgoed waar wij een toegevoegde waarde willen creëren met ons stalen of aluminium buitenschrijnwerk. In 2020 waren het Gruuthuusemuseum in Brugge en de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle laureaten (staal). In 2019 won het Gildehuis van de Vrije Schippers in Gent en in 2018 kaapte De Schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem de prijs. Uiteraard doen we ons werk niet om prijzen te winnen maar het is altijd fijn als onze passie en het vakmanschap erkend worden.”

Foto's: Fotograaf Kris Vandevorst

schoenfabriek éperon d'or izegem